Viabuild pioniert met werfkeet op zonne-energie

woensdag 09 juni 2021

Tijdens de werken aan de fietsostrade tussen Antwerpen en Lier staat duurzaamheid centraal.

In opdracht van Provincie Antwerpen bouwen we aan een veilige en groene fietsverbinding tussen de twee steden, de Fietsostrade F11, terwijl ons team op de werf zich engageert voor duurzame oplossingen tijdens de werken. De lokale pers kwam eerdere deze week onze werfkeet ontdekken, die enkel zonlicht nodig heeft om te voorzien in elektriciteit voor de werken.

Andere werfketen maken gebruik van een dieselgenerator bij gebrek aan netstroom. Maar dergelijke stroomgroepen zijn erg inefficiënt, aangezien ze vaak langere periodes draaien voor slechts een fractie van hun vermogen. Zo stoten ze onnodig veel CO2 en roet uit. Bovendien zijn ze erg luidruchtig, wat storend is voor omwonenden. Onze innovatieve werfkeet, die door Locquet Power & Light werd uitgerust met zonnepanelen en een battery pack, lost deze problemen in één keer op. ’s Nachts komt de elektriciteit uit de stille batterijen, en overdag rechtstreeks van de zon. Deze werfkeet is dus volledig autonoom, 24 op 24, zónder de inzet van fossiele brandstoffen. En dat is een primeur voor Vlaanderen.

Bekijk het interview van RTV met Steven Thijs, afdelingshoofd Burgerlijke Bouwkunde, hier:

En waar we bij Viabuild nog het meeste trots op zijn, is dat het idee voor de groene werfkeet van onze medewerkers zélf is gekomen. Jaarlijks organiseren we een wedstrijd om duurzaamheid in de kijker te zetten: de werfkeet op zonne-energie was het winnende voorstel van 2020.

Lees meer over dit unieke project op Made In, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en meer.

   

Also read:

Card image cap

12/04/2021

Viabuild voert secure afbraakwerken uit voor Pfizer

Bij Pfizer in Puurs realiseren we afbraakwerken in functie van de aanleg van een parking.