Op het Simonisplein in Brussel kan je, vlakbij de Belgian Chocolate Village, een gloednieuwe fontein in de vorm van een cacaoboon bewonderen. Het is  een rechtstreekse verwijzing naar de rijke chocoladetraditie van Brussel. De fontein is zichtbaar vanuit de verschillende straten die op het plein uitgeven en legt zo de link met de geschiedenis van de buurt. De plaatsing van de fontein, die de toepasselijke naam ‘De Boon’ meekreeg, werd uitgevoerd door het departement Burgerlijke Bouwkunde van Viabuild. Een uitdagend project om een aantal redenen.

Tijdens het uitgraven van de onderliggende grond moest het Viabuild team zeer doordacht te werk gaan. Gezien de Leopold II tunnel onder de site gelegen is, was er risico op het beschadigingen van de dakconstructie. Bovendien was de fontein, die is opgebouwd uit ijzer en beton en heel wat water bevat, zeer zwaar. De materialen werden na verschillende berekeningen zorgvuldig geselecteerd. Viabuild zette alles in het werk om tijdens de voorbereidingen en het plaatsen van het kunstwerk geen hinder te vormen voor het doorgaand verkeer.

Alle werken tijdig afgerond voor de feestelijke inhuldiging door Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet. De omgeving is nu een fijne plek om rond te wandelen, te winkelen of iets te drinken.

 • PROJECT

  Wegeniswerken, Burgerlijke bouwkunde

 • KLANT

  Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 

 • BUDGET

  € 1M

 • PERIODE

  januari 2017 - juni 2017

Gerelateerde projecten