Hoe ziet de eerste werkperiode eruit bij Viabuild?

vrijdag 23 september 2022

Een nieuwe job. Voor sommigen een evidentie, voor andere een periode van onzekerheid. In ieder geval betekent een nieuwe job altijd een nieuwe uitdaging!

Binnen onze organisatie hechten we veel belang aan onboarding en de algemene begeleiding van medewerkers. Onboarding wordt dan ook integraal opgenomen in onze nieuwe Viabuild Academy, een loopbaanontwikkelings- & kenniscentrum.

Benieuwd hoe dit eraan toegaat?

Dat vertellen Sandy (Werfadministratie) en Renaud (Senior Aankoper), twee Viabuilders die recent gestart zijn, graag zelf.

Sandy (Werfadministratie)

Renaud (Aankoper)

Wat heeft jou getriggerd om te kiezen voor Viabuild?

Sandy: Ik was in eerste instantie op zoek naar een job bij een aannemer, en ik had al verschillende sollicitatiegesprekken achter de rug. Toen ik door Greystone werd gecontacteerd voor de job bij Viabuild, ben ik een kijkje gaan nemen op de website. Daar viel mijn oog op het “Let’s connect” gebeuren en de slogan “Build to Connect”. Het menselijke aspect staat heel centraal binnen dit bedrijf en dat merkte ik ook tijdens de sollicitatiegesprekken. Ik ben heel warm ontvangen bij Viabuild. Er waren twee openstaande vacatures, ik heb twee fijne gesprekken gehad, en ging met een goed gevoel naar huis. De perfecte combinatie tussen professionaliteit en menselijkheid. Eerlijk gezegd moet ik bekennen dat dit doorslaggevend was voor mijn uiteindelijke beslissing. Ik had namelijk nog een andere jobaanbieding, dichter bij huis, maar het is net het menselijke aspect dat mij heeft overtuigd om voor Viabuild te kiezen.

Renaud: Ik kan mij eigenlijk alleen maar aansluiten bij wat Sandy zegt; niet om het mij gemakkelijk te maken hoor (lacht). Ik kende Viabuild al van naam maar ik was eigenlijk benieuwd naar welk verhaal achter het bedrijf schuilde. Voor mij is een duidelijk bedrijfscultuur heel belangrijk en dit ervaar ik dagelijks bij Viabuild. Open communicatie, een no nonsens mentaliteit, menselijkheid en het gevoel van Entrepreneurship is zeer aanwezig. Viabuild is een aannemer waar zelfstandigheid centraal staat en waar je  ook altijd kunt rekenen op hulp en bijstand van jouw collega’s. De verschillende uitdagingen in combinatie met de collegialiteit maken dat de bedrijfscultuur in de praktijk overeenkomt met het goed gevoel dat ik had.

Sandy: Ja dat was bij mij ook het geval. Ik ben met Viabuild in contact gekomen via een wervingskantoor en de contactpersoon van dat kantoor was ook heel enthousiast over het bedrijf, de mensen, de werkmentaliteit en de cultuur van de organisatie.

Over de bedrijfscultuur gesproken: bij Viabuild vatten we onze bedrijfswaarden samen in het woord STEAM. Wat is jullie gevoel hierover?

S voor Safety. Veiligheid staat centraal in het werk.

T voor Team. Want dat is wat nodig is om kwaliteitsvol werk af te leveren. De Viabuild medewerkers onder mekaar die samen sterk zijn maar evengoed het vormen van een eenheid met de opdrachtgever(s).

E verwijst naar Efficiency. Optimaal omgaan met tijd en middelen om tot uitstekende resultaten te komen.

A van Always an eye on the future. Viabuild omarmt nieuwe technieken, zet in op digitalisering, denkt innovatief.

M verwijst naar Motivated and driven. Dat is wat de Viabuild medewerkers zijn. Zij zijn de motor, de stuwende kracht achter het sterke bedrijf dat Viabuild vandaag is.

Renaud: STEAM kwam inderdaad veel aan bod tijdens mijn sollicitatiegesprekken en het is tof om te zien dat dit inderdaad wordt omgezet naar de praktijk. In mijn ervaring wordt dit bij bedrijven soms vaak mooi voorgesteld op papier maar niet toegepast in het dagelijks werkleven. Dat is bij Viabuild zeker niet het geval.

Sandy: Ik kom inderdaad de STEAM-waarden dagelijks tegen tijdens mijn werk. Deze week hebben we bijvoorbeeld een Safety week met verschillende initiatieven zoals een AED workshop en tips & trick over ergonomie en dat toont wel echt aan dat veiligheid op nummer Ă©Ă©n staat. Ook het team gebeuren wordt door middel van verschillende initiatieven echt wel in de kijker gezet.

Hoe ervaren jullie de eerste periode?

Sandy: Heel aangenaam. Ik ben goed verwelkomd geweest en heb ook een heel duidelijke uitleg gekregen tijdens mijn onboarding. Het is wel al heel pittig geweest (lacht). Maar ik was daar ook naar op zoek, Ik was op zoek naar een nieuwe “uitdaging”. Ik word ingezet als (werf)administratie voor het Viaduct van Vilvoorde maar ik heb er ondertussen ook nog andere taken bijgekregen.  Daardoor heb ik al  heb  veel nieuwe dingen geleerd, verschillende programma’s moeten leren gebruiken, en heb ik al veel nieuwe mensen leren kennen. Op het kantoor van Viabuild en op het projectkantoor van het Viaduct van Vilvoorde. Dus ja uitdaging genoeg zou ik zeggen (lacht).

Renaud: Via Steven van de HR dienst heb ik een hele fijne onboarding gehad, wat ik trouwens belangrijk vind in een bedrijf. Ik ben daarna ook in een heel goed team terechtgekomen. Er wordt verwacht van jou direct te renderen maar ik vind dat ook absoluut niet erg. Je krijgt een grote portie zelfstandigheid maar je kan wel terugvallen op jouw collega’s indien nodig.

Renaud, bij de “visbak” van de aankoopdienst.

Zijn er bepaalde accenten die gelegd worden voor nieuwe medewerkers die jullie wel kunnen appreciëren?

Renaud: Voor mij is duidelijk het STEAM accent dat prominent aanwezig is. Je merkt dat die waarden ook echt gedragen worden in het bedrijf en dat er verschillende acties zijn om die waarden te benadrukken zoal bijvoorbeeld communicaties aangaande veiligheidsstatistieken, preventieve en correctieve maatregelen, nu hebben we bijvoorbeeld ook een Safety week, etc. Daarnaast denk ik dat flexibiliteit ook een belangrijk accent is. Er is een heel flexibele werksfeer waar alles eigenlijk mogelijk is, als de flexibiliteit in beide richtingen wordt gevolgd natuurlijk. Een beetje geven en nemen eigenlijk.

Sandy: Wat ik ook leuk vind is de collegialiteit binnen het bedrijf maar daarnaast is er ook  ruimte voor een grote zelfstandigheid. Je wordt als nieuweling goed opgevangen en begeleid door je meter of peter en je leidinggevende. Zo heb ik na mijn onboarding nog gesprekken gehad met Dries, mijn leidinggevende, en Steven van HR over opleidingen die ik zou kunnen volgen. Ik wil zelf graag groeien en bijleren, en die kansen zijn er ook. Ik doe mijn werk graag maar die extraatjes zoals die zelfstandigheid, de kansen tot zelfontplooiing en het menselijk contact dat maakt het zoveel leuker. Mijn doel, mijn motivatie en het beeld dat ik had van Viabuild, lijkt allemaal te kloppen dus ik ben content (lacht) .

Kan je jezelf vinden in de woorden van Renaud en Sandy? Interesse om zelf een Viabuilder te worden?

Bekijk dan zeker onze openstaande vacatures.

Vind je momenteel geen job die bij jouw profiel past maar ben je wel benieuwd naar eventuele andere mogelijkheden binnen ons bedrijf? Aarzel niet en solliciteer spontaan via jobs@viabuild.be

Also read:

Card image cap

08/04/2022

Viabuild zet in op duurzaamheid met een eigen duurzaamheidsplan.

Dag in en dag uit bouwen wij als Viabuilders aan een betere wereld. Dit doen we zodat de volgende generaties kunnen leven in een duurzamere omgeving.