VBA 2.0 streeft naar maximale recyclage

zondag 15 april 2018

VBA evolueert in 2018 van breekwerk- en betoncentrale naar volwaardig recyclagebedrijf.

Maximale recyclage, dat is het streefdoel van VBA 2.0. Enkel zo wordt de druk op primaire delfstoffen verlaagd. VBA, de afkorting van Viabuild Beton En Asfalt, recycleert en verwerkt bouwpuin en is met vier centrales op strategische plaatsen een gevestigde waarde. De centrales produceren magere beton, zandcement en gestabiliseerde steenslag. Producten die hoofdzakelijk dienen voor de wegenbouw, in de vorm van gebonden funderingsmaterialen. Daarnaast produceert VBA gebroken betonpuin, asfaltpuin, mengpuin en zeefzand.

Onze vier centrales zijn helemaal klaar voor de toekomst.

Willebroek evolueert in fases naar een volwaardig recyclagecentrum voor diverse stromen:

  • vloeibaar slib: rioolslib, kolkenslib, ruimingsspecie
  • steekvast slib: zand van zandvangers, kolkenslib, rioolslib
  • afvalzand: veegvuil, straalzand, gieterijzand …
  • groenafval: snoeihout, bermmaaisel en boomwortels
  • TOP-CGR: tussentijdse opslag en verwerking van alle grondoverschotten, al dan niet vervuild
  • bouw- en sloopafval
  • A- en B-hout

Boortmeerbeek heeft een certificatie als tussentijdse opslagplaats voor grond (TOP) bekomen.

In Schaarbeek zullen naast Copro-gekeurde granulaten in 2018 ook de gecementeerde producten Copro-gekeurd zijn. Als overslagplaats voor diverse afvalstoffen kunnen we ook in Brussel een oplossing bieden voor diverse stromen.

In Chaumont-Gistoux ontginnen we de laatste delen van onze zandgroeve (+/- 25.000m³). Ondanks de aanwezigheid van deze primaire delfstof streven we ook op deze site in de eerste plaats naar recyclage. Gronden en zanden worden er gezeefd en gerecycleerd als grondstof voor de betoncentrale. Allerhande puinfracties worden er gesorteerd en gebroken (CE++) conform de vereisten van de Qualiroute en gerecupereerd als onderfundering of in cementgebonden mengsels (magere beton, gestabiliseerd zand en gecementeerde funderingsmaterialen).

VBA gaat milieubewust om met grondstoffen en streeft in elk van onze centrales naar maximale recyclage. Ook draagt VBA kwaliteit hoog in het vaandel. Een intern labo volgt de producten nauwlettend op. De gecementeerde producten voldoen moeiteloos aan de wetgeving (Copro/Qualiroute/CE++). Daarnaast garanderen wij de beste prijs voor onze gerecycleerde gecementeerde producten.

VBA is klaar voor 2018.

Also read:

Card image cap

01/03/2018

Viabuild neemt deel aan het ESF Project

Doel van deze oproep is het stimuleren van opleidingen in bedrijven in Vlaanderen.