Blogpost: Update duurzaamheidsplan.

vrijdag 17 juni 2022

Viabuild zet in op duurzaamheid met een eigen duurzaamheidsplan. Een update van de huidige stand van zaken lees je hier!

Dit plan bestaat uit 17 heel concreet uit te voeren acties; waardoor ons bedrijf ook heel concrete stappen kan zetten richting een duurzamere beleidsvoering. Momenteel zijn er al verschillende milestones bereikt binnen verschillende acties, die we dan ook graag in de kijker zetten.

Actie: Introduceren van de SDG’s binnen de organisatie.

SDG 16

Het Viabuild-duurzaamheidsplan is gebaseerd op de Sustainable Development Goals (of kortweg de SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze SDG’s  geven een betere inkijk in duurzaamheid als concept. Aan elke Viabuild actie is dan ook één of meerdere SDG gekoppeld. Hiervoor is het belangrijk dat onze medewerkers deze SDG’s herkennen.

Momenteel lopen er meerdere initiatieven om het bewustzijn hierover te vergroten. Zo zijn er in het kantoor te Puurs Sint-Amands verschillende SDG-poefjes geplaatst en organiseren we momenteel een duurzaamheidsparcours. Hier worden onze mensen op de sites, werkplaatsen en werven op een toffe manier wegwijs gemaakt met de SDG’s.

Zo wordt er eerst een presentatie gegeven en daarna gaan onze mensen aan de slag met een interactief bord waarbij ze de betekenis van de SDG’s moeten matchen met de juiste icoontjes.

Actie: Betrokkenheid van het personeel bij operationele afdelingen en ‘werven’.

SDG 8 en 10

Onze Discovery Journeys zijn ondertussen binnen Viabuild al een welgekend fenomeen. Deze Discovery Journeys zijn een initiatief waarbij we onze medewerkers de kans geven om op bezoek te gaan bij onze centrales, werkplaatsen of lopende werven. Als een bedrijf dat inzet op verbondenheid is dit initiatief een echte must. Zoals je in het filmpje hieronder ziet waren de vorige edities alvast een succes!

 

Actie: De totale CO2-emissies/verbruik van de Viabuild vloot verminderen met 5%.

SDG 11 en 12

Brandstofverbruik en Co2 uitstoot hebben een enorme impact op het klimaat. Liefst 75% van onze totale CO2-uitstoot van Viabuild is afkomstig van onze vloeibare brandstoffen. Het overgrote deel daarvan is toe te schrijven aan onze eigen wagens en vloot.

Daarom loopt er nu een sensibilisatieproject waar we onze C02-emissies met 5 procent in vergelijking met vorig jaar proberen te verminderen. Via een tool kunnen onze mensen hun eigen brandstofverbruik per maand bijhouden en zo zien welk impact hun eigen verbruik heeft.

Actie: Inzetten op e-mobility.

SDG 11, 12 en 13

Naast het brandstofverbruik proberen te verminderen zetten we als bedrijf volop in op e-mobility en een green car policy. Zo heeft ons kantoor te Puurs Sint-Amands verschillende laadpalen om elektrische wagens op te laden. Ook werd onze car policy nog maar net in een groen jasje gestoken. Deze werd omgetoverd naar een electric car policy. Er werd een addendum toegevoegd waardoor er nu meer keuze is tussen hybride en elektrische auto’s!

Actie: Verhogen ecologische waarde/biodiversiteit op de vaste sites.

SDG 15

Om de biodiversiteit aan te wakkeren en SDG 15 “leven op het land” om te zetten in de praktijk wordt er momenteel volop ingezet op beplanting en vergroening. Zo zijn er in ons hoofkantoor te Puurs Sint-Amands heel wat verschillende soorten beplanting aangelegd. Een overzicht van de verschillende soorten planten en een voor en na verschil vind je hieronder!

■ 1 Rosa ‘Neige d’ete’ 85 st.
■ 2 Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ P9 400 st.
■ 3 Cornus sericea ‘ Kelseyi’ Vak 130 st.
■ 4 Spiraea Jap. ‘Anthony Waterer’ 180 st.
■ 6 Miscanthus Grandiflora P11 100 st.
■ 5 Rosa ‘Neige d’ete’ 240 st.
■ 7 Syringa Vulgaris 40 st.
■ 8 Ligustrum ovalifolium 60/90 cm 100 st.
■ 9 Amelanchier lamarckii 60 st.
■ 10 Buddleja davidii 45 st.
■ H 1 Fagus Sylivatica 80/100 bw 140m 700 st.
■ H 2 Ligustrum ovalifoluim 60/90 255m 1 000 st.

Voor

Na

Ook op onze asfalt centrale in Grimbergen werden er ondertussen vlinderstruiken gepland.

 

 

Lees ook:

Card image cap

08/04/2022

Viabuild zet in op duurzaamheid met een eigen duurzaamheidsplan.