A first time for everything! Met deze slogan gingen onze vakmensen van wegenis & riolering aan de slag in de gemeente Wezembeek-Oppem. Hier bouwen ze namelijk een mobi- of Hoppinpunt, bestaande uit een parkeergebouw en een buitenverharding. De uitdaging? Het is namelijk de allereerste keer dat deze afdeling een gebouw opzet.

Mobi- of Hoppinpunten zijn centrale hubs die meer en meer rond grote Belgische steden verschijnen. Gelegen aan openbaar vervoer en bestaande uit parkeergelegenheid voor fietsen en auto’s bieden zij een duurzaam alternatief om de stad te bereiken. Het punt in Wezembeek-Oppem, vlakbij het Afrikamuseum, verbindt dan ook verschillende bus- en tramverbindingen die richting het Brusselse centrum rijden. Een ideale locatie dus, maar wel één die heel wat uitdagingen met zich meebracht.

Zo bestond de plek voordien uit een grindparking in het midden van een boszone. Hierdoor moesten onze mensen eerst een aantal bomen rooien vooraleer ze aan de slag konden gaan. Daarnaast bevindt de boszone zich aan één zijde van het parkeergebouw enkele meters hoger dan de funderingsaanzet van het gebouw. Hierdoor moest er doorheen het proces rekening gehouden worden met de stabiliteit, zowel in de ontwerpfase als in de uitvoering. Het mobipunt zelf bestaat uit een parkeergebouw met één verdieping en ervoor nog een buitenparking. Voor de wanden van het gebouw werd er gekozen voor geprefabriceerde holle betonwanden, in plaats van ter plaatse gestorte beton.

Ook werd er gebruik gemaakt van wel drie soorten beton! Zo bestaat het gelijkvloers uit grijs gepolierde beton, de parkings uit een combinatie van bruin uitgewassen en okerkleurige beton, en het rijweggedeelte uit geborsteld beton. De parkings buiten werden aangelegd met waterdoorlatende grasbetontegels in combinatie met gezaagde kasseien voor de mindervalide parkings. Daarnaast is het team ook verantwoordelijk voor verschillende voorzieningen in en rond het gebouw.

Denk maar aan elektriciteit, sanitair, ventilatie en een houten gevelbekleding. Uiteindelijk wordt het punt afgewerkt met laadpalen, fietsbeugels, een fietsherstelpunt en een pakjesautomaat. We zijn alvast enorm fier op het allereerste gebouw van dit team!

  • PROJECT

    Mobipunt Wezembeek-Oppem

  • BUDGET

    € 3.986.000 (excl. BTW)

  • PERIODE

    185 werkdagen

Gerelateerde projecten